Wiedza

Przejdź dalej

Fundacja Firmy Rodzinne

English

6 grudnia 2016

Święta pachnące piernikami

Święta pachnące piernikami

Mamy dla Was przepis na pyszne pierniki. Dostaliśmy je od naszej przyjaciółki, Magdy. Koniecznie zaangażujcie w pieczenie wszystkich członków rodziny.

SKŁADNIKI CIASTA PIERNIKOWEGO:

• 1⁄2 kg miodu

• 1,5 szklanki cukru

• 25 dkg margaryny

• 4 łyżki cukru zrumienionego na karmel

• 3 opakowania przyprawy piernikowej lub taka sama ilość zmielonego cynamonu, gałki muszkatołowej lub goździka

 

Margarynę, miód, cukier i przyprawy podgrzej w garnku aż do zagotowania, odstaw i ostudź.

Przygotuj karmel: wsyp cukier na patelnię, podgrzewaj tak długo, aż zacznie się pienić. Odstaw patelnię do zlewozmywaka i delikatnie dolej 1-3 łyżki zimnej wody, szybko wymieszaj (uwaga – pryska!)

Karmel dolej do stopionej masy.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

• 1 kg mąki krupczatki

• 3 jajka

• pół szklanki ciepłego mleka

• 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

• szczypta soli

 

Podgrzej mleko, dodaj szczyptę soli i 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszaj (będzie się pienić).

Do glinianej makutry wbij 3 jajka, stopniowo dosypuj mąkę, rozpuszczoną w mleku sodę oraz ostudzoną masę miodowo-cukrowo-tłuszczową. Wszystko dobrze wymieszaj, nakryj makutrę ręcznikiem kuchennym i zostaw ciasto na 7 lub więcej dni.

Po 7 dniach, najlepiej kilka dni przed świętami, zacznij wałkować ciasto na grubość około 0,5 cm (pamiętaj, by stolnicę lekko oprószyć mąką krupczatką). Teraz najprzyjemniejsze – przy użyciu różnych form zacznij wykrawać pierniczki z ciasta.

Ułóż je na lekko oprószoną mąką blachę do pieczenia i piecz kilka minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni. Przyglądaj się, gdyż łatwo je spalić.

Wyciągnij blachę z piekarnika i ułóż pierniki na płaskiej powierzchni. Po ostygnięciu możesz je polukrować, ozdobić migdałami, orzechami.

Poczekaj, aż lukier zastygnie. Zapakuj wszystkie do puszki, by zmiękły.

Zajadaj bez poczucia winy – przecież są święta!

Smacznego!

Pozostań
z nami w kontakcie

Zapisz się do newslettera!