Wiedza
6 grudnia 2016
Święta pachnące piernikami

Mamy dla Was przepis na pyszne pierniki. Dostaliśmy je od naszej przyjaciółki, Magdy. Koniecznie zaangażujcie w pieczenie wszystkich członków rodziny.
SKŁADNIKI CIASTA PIERNIKOWEGO:
• 1⁄2 kg miodu
• 1,5 szklanki cukru
• 25 dkg margaryny
• 4 łyżki cukru zrumienionego na karmel
• 3 opakowania przyprawy piernikowej lub taka sama ilość zmielonego cynamonu, gałki muszkatołowej lub goździka
Margarynę, miód, cukier i przyprawy podgrzej w garnku aż do zagotowania, odstaw i ostudź.
Przygotuj karmel: wsyp cukier na patelnię, podgrzewaj tak długo, aż zacznie się pienić. Odstaw patelnię do zlewozmywaka i delikatnie dolej 1-3 łyżki zimnej wody, szybko wymieszaj (uwaga – pryska!)
Karmel dolej do stopionej masy.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
• 1 kg mąki krupczatki
• 3 jajka
• pół szklanki ciepłego mleka
• 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
Podgrzej mleko, dodaj szczyptę soli i 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszaj (będzie się pienić).
Do glinianej makutry wbij 3 jajka, stopniowo dosypuj mąkę, rozpuszczoną w mleku sodę oraz ostudzoną masę miodowo-cukrowo-tłuszczową. Wszystko dobrze wymieszaj, nakryj makutrę ręcznikiem kuchennym i zostaw ciasto na 7 lub więcej dni.
Po 7 dniach, najlepiej kilka dni przed świętami, zacznij wałkować ciasto na grubość około 0,5 cm (pamiętaj, by stolnicę lekko oprószyć mąką krupczatką). Teraz najprzyjemniejsze – przy użyciu różnych form zacznij wykrawać pierniczki z ciasta.
Ułóż je na lekko oprószoną mąką blachę do pieczenia i piecz kilka minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni. Przyglądaj się, gdyż łatwo je spalić.
Wyciągnij blachę z piekarnika i ułóż pierniki na płaskiej powierzchni. Po ostygnięciu możesz je polukrować, ozdobić migdałami, orzechami.
Poczekaj, aż lukier zastygnie. Zapakuj wszystkie do puszki, by zmiękły.
Zajadaj bez poczucia winy – przecież są święta!
Smacznego!
Kategorie
10 ostatnich wpisów:
- Reminiscencje o Japonii
- Fundacja rodzinna bez profesjonalizacji to nadal NIEudana sukcesja
- Mentoring dla firm w trudnościach – nowy projekt PARP
- Drzewko – parasol ochronny firmy rodzinnej
- Czy można przygotować dzieci do przejęcia rodzinnego przedsiębiorstwa?
- Z pokolenia na pokolenie – rozmawiamy z Kazuyoshi Tsuyukusa, pierwszym Polakiem, który pracował dla Toyoty w Japonii.
- Wyzwania firm rodzinnych
- Kluczem jest edukacja i nadzór – rozmowa z Sylwią Mokrysz, współwłaścicielką firmy Mokate
- Refleksje z wyprawy do Japonii
- Pionierzy przedsiębiorczości w Polsce
Tematyka wpisów:
Popularne tagi: